2008. április 21., hétfő

Játsz te is!

Már említettem a blogomban az EVE-online nevű MMO játékot. Most szeretnék kicsit bővebben beszámolni róla. Ráadásul úgy, hogy a laikusok is megértsék.

Az MMO a Massively Multiplayer Online rövidítése, ami magyarul annyit tesz, hogy Nagyon Sok Játékosra Optimalizált. Tehát ez egy olyan játék amiben nem egyedül, és nem is egy szűk baráti társaságban játszunk együtt, hanem rengeteg emberrel.

A z EVE egy ilyen MMO játék, ami a nagyon távoli jövőben játszódik, ráadásul az világűrben, még a tetejében egy másik galaxisban. A keret történetet el lehet olvasni a fent linkelt magyar nyelvű oldalon, ezzel most nem foglalkozom.

De mi is ez az EVE, és mit kell itt játszani?
Ez a játék egy gigantikus szimuláció. Szimulál egy a távoli jövőben élő komplex társadalmat. Ebben a társadalomban kell elhelyezkedni, és tulajdonképpen élni. A játék maga rettenetesen összetett. Ha valaki belevág két hétig garantáltan csak kapkodja a fejét, hogy Úristen mik vannak belezsúfolva ebbe a játékba. Kezdetnek említeném a több ezer naprendszert amit bejárhatunk. Aztán elmondanám, hogy olyan kereskedelmi rendszer van kialakítva a játékhoz, hogy az megállná a helyét a való világ tőzsdéin is. Ha a harc érdekel, elmondhatom, hogy az EVE világában nem számít rendkívüli eseménynek mondjuk két ötven hajóból álló flotta ütközete. Igen, igen. Ilyenkor száz játékos, a világ minden tájáról ott ül a gépe előtt és küzd a másik csapat játékosaival. Ha mindez nem érdekel, mert te alkotni akarsz, itt semmi sem áll az utadba. Csinálj egy kis pénzt, aztán keress egy még üres helyet a galaxisban, és alapítsad meg a saját kolóniádat, építs űrállomást, kezd el gyártani valamit amiről úgy érzed szükség van rá. Az EVE-ben semmit sem kell, de mindent lehet csinálni...

Most talán legyintesz egyet, esetleg aggódva csóválod a fejed. Hát jobban tennéd ha nem kezelnéd le ezt a dolgot ennyivel. Az a szent meggyőződésem, hogy egy effajta játék, már nem feltétlenül a játék és a komoly dolgok közti határ játék felőli oldalán van. Több okom is van arra, hogy ezt gondoljam.

Először is az egész játék angolul van. Ha beszélni nem is tanulsz meg belőle a szókincsedet iszonyatosan fejleszteni fogja.
Másodszor az EVE-ben nincs recept. Nincs olyan, hogy ezt így vagy úgy kell csinálnod. Mindent magadnak kell megoldani. Ha veszel egy teherszállító űrhajót, belerakod az első árút ami a kezed ügyébe kerül, elviszed a következő bolygóra, borítékolom neked, hogy bukni fogsz a bolton. Itt is a kereslet és a kínálat törvénye az úr, ha egy árúból valahol sok van ott keveset fizetnek, ha pedig kevés akkor ott sokat, és a játékban a piac dinamikusan változik. Hamar meg fogod tanulni, hogy a kereskedelem folyóján mit jelent az átkelés a Kell és a Van kikötők között. Hol tanulnád ezt meg inkább? A saját bőrödön tapasztalva, vagy egy játékban ahol fizikai kimenetele nincs a dolognak?
Harmadszor pedig itt egy olyan társadalomban fogod megmutatni magad, ahol nincsenek eleve elrendelt különbségek. Itt ha holnap indítasz egy karaktert azon múlik, hogy meghatározó szerepet fogsz e játszani a galaxis politikai életében, hogy te mit tudsz, és nem azon, hogy milyen családba születtél és hova...

Na valami ilyesmi az EVE.

Ha rajtam múlna az iskolában egy hetet szánnék rá, hogy minden gyerek kezébe nyomnék egy szótárat, egy pár szavas leírást arról mi hogy működik az EVE-ben. Aztán gyerünk mindenki csatlakozzon és lássuk ki mire viszi. Nem lepődnék meg, ha pár gyerekről kiderülne valójában háttal áll az életnek, és biztos lennének olyanok is akik meglepő eredménnyel zárnának egy ilyen tesztet. Ha van egy ilyen lehetőség, ahol bárki kipróbálhatja a tudását anélkül, hogy tényleg ki lenne téve a bukás veszélyeinek, miért kell rögtön a mély vízbe kezdeni?

1 megjegyzés:

Brúnó írta...

Mit szólnál egy TA vagy EMK helyzeteket szimuláló programhoz, amely a végén kiértékel, tanácsot ad, stb.