2007. december 18., kedd

A Játszma

Megtaláltam a doksit amit egyszer a TA bemutatásához készítettem, így most bevágom ide a játszmákról szoló részt, hogy jó legyen:

Játszmának nevezzük, ha valaki tranzakciók segítségével elér egy előre meghatározott célt. A célnak nem szükséges tudatosan kirajzolódnia a kezdeményező fejében. A játszmákban a kezdeményező felet Fehérnek nevezzük, a partnert pedig Feketének. A játszmában a tranzakció redelkezik rejtett szinttel, és négy lépésből épül fel. Horog + Gyenge pont, Válasz érkezik, Fehér átvált a rejtett szintre és Szembesülnek, végül pedig besöprik a Nyereséget. Példa:

Frigid nő:
Fehérné szexuálisan gátolt, gyerekkorában anyja hosszasan figyelmeztette a férfiak jelentette veszélyre. Az a megrögzött vélemény alakult ki benne, hogy a férfiak mind vadállatok, és a nőknek ahol csak lehet rá kell mutatniuk erre. Fehérné ezért, igyekszik elkerülni párjával a szexuális érintkezést. Kellő idő elteltével azonban viselkedése kihívóvá vállik. Meztelenül mutatkozik a lakásban Fekete előtt, flörtöl. Egy nap aztán elfelejt törölközőt vinni a fürdőszobába, kiszól Feketének, hogy hozzon egyett. Amikor Fekete a törölközőt behozva közeledni próbál, ledorongolja, hogy már megint csak arra tud gondolni.

Horog : Felnőtt kérés mögé bújtatott Szülői kihívás (F: Hozz törcsit – Sz: Úgysem bírsz ellenállni.)
Gyenge Pont: Szexuális vágy.
Válasz: F: Tessék - Gy: Hát persze, hogy nem tudok!
Átváltás: Immár nyíltan: F: Már megint csak az jár a fejedben. Te másra sem bírsz gondolni.
Szembesülés: F: Azt hittem azért kéred a törölközőt …
Nyereség: Hát nem, ugyanis piros napok vannak ha nem tudnád …

És íme, előállt a nyereség. Fekete áll mint szamár a hegyen, Fehérné pedig boldog elégedettséggel nyugtázza, hogy Fekete ismét megmutatta, hogy ha tehetné akkor éjjel nappal kihasználná őt alantas céljaira.
Azt, hogy a Játszma hova fejlődik a játékos, ez esetben Fehérné, keménysége határozza meg.

Gyenge játékos esetén, időnként előbújik a Frigid Nő és beszed egy kis zsetont. Majd ezt beváltja a barátnői társaságában ahol elmesélheti barátnőinek, hogy Fekete mennyire szemérmetlen.
Erős játékos esetén, Fehérné kiszekálja a világból Feketét, míg az vagy alternatív megoldások után néz, például szeretőt keres, vagy véget vet a kapcsolatnak, ez eszkalálódhat egy jó kis Perpatvar vagy esetleg Bíróság játszmában. A szerető mégújabb nyereséghez jutathatja Fehérnét mikor kiderül.
Megszállot játékos, akár tettlegességig, vagy rosszabb esetben gyilkosságig pörgetheti a játszmát.

Mint azt láthatjuk a TA nem az okot állítja középpontba, sőt ha a Játszmát elemezzük akkor maga az ok, miszerint Fehérné szerint a férfiak vadállatok, szinte elszürkül a tranzakciók kifinomultságával szemben. Az ok megszüntetése csak annyiban releváns, ha Fehérné szeretné megtörni az átkot és szeretne végre egy olyan kapcsolatot amiben akkor is jól érezheti magát ha nem játszik Játszmát. Véleményem szerint a játszma ismerete, számunkra annyiban hasznos, hogy amennyiben felismerni véljük, hogy egy ilyen játszmában Feketének szeretnének minket. Ha úgy érezzük Fehérként veszünk részt ebben a játszmában az antitézis egyszerű. Vajon mi okozza a viszolygásunkat, és hogyan lehetne megszüntetni? Ha Feketeként kell antitézis találnunk akkor egy józanabb tipusú Fehérrel akár lehet beszélni a Játszma mibenlétéről és esetleg, meg lehet előzni azt. (- Ha fürödni mész akkor, vigyél magaddal törcsit.)

Sokféle játszma létezik csak pár példa a teljesség minden igénye nélkül: És miért nem … Hát igen de …, Faláb, Bíróság, Perpatvar, Verekedjetek meg ti ketten, Jaj elnézést, stb.
A játszmák amúgy remek időtöltések. Megvédenek bennünket az unalomtól. Nem mellesleg külső és belső nyereséggel kecsegtetnek. Sőt egyes emberek annyira a játszmáik rabjai, hogy képesek feltenni az egész életüket egy-egy játszmára.


Megjegyzés: Ezen okfejtés kizárólag az én nézetem. Az Eredeti műben (Emberi Játszmák) a Frigid nő játszmáját, a Dickensi kisfiú és kislány esetéhez hasonlítják, mikor a kislány megkéri a kisfiút, hogy süssön neki homoktortát. A kisfiú elkészíti, majd a kislány kicsúfolja őt amiért koszos a keze. A helyzet és a tranzakciók mások, a lényeg azomban marad. Jah és van Frigid Férfi is csak az ritkább.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

TA-n kívüli vélemény:

Azt olvastam valahol egy kimutatásban, hogy a 21. századi embernél már majdnem 70%-ban meghatározó a párválasztásban az, hogy mennyire jó a szex a partnerrel. Eddig a kultúra...

Szóval ha én lennék Mr. Fehér, 1: nem vettem volna el :-), 2: ha meg mégis, akkor levernék neki egyet, elvinném az állatkertbe, bedobnám a gorillákhoz, és amikor a gorilla rámozdul, megkérdezném: "Na? Mi a helyzet?" :-)

Lord_Soth_ írta...

Végülis ez is egy antitézis ... :)

Anna írta...

Érdekes, hogy pont ezt a játszmát választottad bemutatásra :)