2008. július 4., péntek

"Azért a víz az úr!"

Sokat szoktunk beszélgetni a Bercivel, hogy milyen is ez a világ. Honnan fejlődtünk idáig? Mit gondolunk magunkról? Milyen szabályok mentén viselkedünk és miért?
Általában olyan Izmaeles alaphangot szoktunk megütni, és van is erre egy kifejezésünk. Sokatmondóan egymásra pillantunk és keserű mosollyal mondjuk: - Repülünk.
Ugyanis Izmaelnek van egy olyan képe az emberiségről, mintha egy repülőt épített volna, úgy hogy fogalma sincsen az aerodinamikáról. Majd felcipelte egy hegyre, és egy szakadéknál elrúgaszkodott, és most zuhan a föld felé a repülőjével. Amíg földet nem érünk, addig azt hihetjük ez a repülés.
Annyira csábító elhinni ezt. Néha annyira képtelennek és érthetetlen tűnik a korülöttünk lévő világ, hogy a legjobb magyarázatnak tűnik feltételezni, valamit globalice elfaktunk, már az elején, és ebből semmi jó nem sülhet ki.
Napok óta forog a fejemben a gondolat, hogy lehet, hogy nincs igazunk. Annyira beleringattuk már magunkat ebbe a képbe.

De mi van ha nincs igazunk???

Mi van akkor, hogy ha a civilázációnk egyenes következménye a tulajdonságainknak?

"Kényszer, érdek, ösztönélet
Három Nagy Fekete Fabábu
Döntsd le őket
Menj el Délnek
Bérelj szobát, fess a falára egy képet
Amin a tenger öregember
Mégis a lábad közé megy be a sodra
Emlékszel én kövér voltam
Te meg hal, és behívtál a tóba"

Énekli Lovasi. De mennyire elvont. Az emberek igen nagy százaléka még csak fel sem tudja fogni, hogy mit jelent, hogy valami mélyebb és értékesebb dolgot rejt az élet annál, hogy:
"Dolgozok mint állat, hogy legyen pénzem, mert akkor vehetek magamnak egy jó kocsit végre, mert akkor ragadnak rám majd a nők."
Talán mert nem is rejt?

Néztem ezt a Róma című iszonyatosan király sorozatot, és miközben lenyűgözve bámultam ezt a szuper filmet, folyamatosan kattogot az agyam.
Már akkoriban is ugyan ez a sztori ment mint manapság. Csak mások voltak a díszletek.
Az emberek kasztosodnak származásuk alapján. Rendeződnek politikai alapon. Elveket gyártanak, csörtetnek a hatalom felé. Ki így, ki úgy.
De valahol méllyen azok a primér ösztönök mozgatják mindannyiukat. Ettől hiteles a film számomra.

De ez az ami miatt elbizonytalanodok. Ennyit tudunk?

Nincsenek megjegyzések: