2008. január 27., vasárnap

Zsiráfok a vadászmezőn

Ha nem tudsz vitatkozni, akkor a legjobb a teljes tagadás állapota. Vitatkozni bazi nehéz. Voltaképpen egy vitához, komoly előkészületek kellenek. Én spec szeretek vitázni. Szeretek elvi vitát indítani, csak a szórakozás kedvéért, és szívesen vitatkozok konkrétumokról is ha a érdekel a téma.
Például bár hiszek az EMK-ban, rettenetesen jó vitákat tudok folytatni Bercivel róla. Általában felveszek egy szkeptikus álláspontot és tűz alá veszem az ő védelmi álláspontját. Számomra meg van ennek az a haszna, hogy bár a vitában ellentétes álláspontot képviselek, szélesebb látókörrel és gazdagabban jövök ki a végén.
A vitában megengedett tehát bármilyen eszköz. Lehet agresszíven aláásni a másik védelmét, lehet hátulról támadni, lehet cselezni. Nem a módszer adja a vita lényegét, hanem az eredmény. Ha mindkét fél számára hasznos volt a vita akkor tuti. A vita végeredménye szinte teljesen mindegy. A lényeg a megismerés és nem a győzelem. A vitában képviselt álláspontról megítélni valakit baromság. A vitában csak egy véleményt képviselünk, ami mint tudjuk változhat.
Más a helyzet viszont a vita stílusával. Az emberek 90%-a képtelen a vitára. Azért mert egyszerűen stílusukban a következő elemeket vegyítik.

Fogalom zavar: Nehéz úgy vitázni, hogy ha a partner a fogalmak rugalmasságát arra használja ki, hogy kénye és kedve szerint értelmezze azokat. Az ilyen partner pl. mondhatja az "önzés" fogalmára, hogy becstelen és erkölcstelen amennyiben a másikban véli felfedezni. De nem hajlandó pontosítani. Példának okáért az önzés lehet egészséges amikor jól felfogott érdekünkben történik.

Felsőbb elviség: Nagyon nehéz azzal vitázni, aki valamiféle felsőbb hatalom igazában hisz. Ez lehet Isteni eredetű, lehet törvényi erejű, lehet erkölcsi vagy morális megfontolású. Az ilyen álláspont mindig csak a saját viszonyítási rendszerében hajlandó működni, így lehetetlen egy elvi vitában értelmesen haladni vele. Konkrét vitában esetleg működhet.

Konfliktus para: Vannak akik félnek a másikkal ütköztetni véleményüket ezért elzárkóznak a vita elöl.

Akaratgép: A legidegesítőbb viszont az mikor valaki nem is vitatkozni akar csak mondani a magáét. Az ilyet jó már messziről kerülni.

A legtöbb ember ennek a négy tünetnek valamelyikét többé kevésbé mindenki hordja, és csak a józan ész, a széles látókör illetve a szabad gondolkodás szabadíthat meg tőle. Ha nem, hát a vita veszekedéssé fajul.
Fontos még megemlíteni azt, hogy ha mondjuk vitatkozni akarunk valamilyen témában, illik valami álláspontot kifejteni. Tehát nem csak az első kigondolt gondolatunk kimondani, hanem gondosan felépített érvrendszerrel kéne rendelkezni. De persze mennyivel egyszerűbb egy magasabb rendűnek vélt vagy képzelt kinyilatkoztatás szerint kijelenteni valamiről, hogy az szar, mint hosszú munkával megismerni és megérteni valamit.

Azért utálom Zsiráfot mert a Sakál annyira egyszerűbb... De viszont az jut eszembe :

- Yoda mester, a Sötét Oldal erősebb ?
- Nem, nem erősebb. Csak simább, könnyebben járhatóbb.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most semmi tuti nincs bennem, eccerűen jó volt olvasni. Én egy dologra emléxem veled, és a vitákkal kapcsolatban. Azzal az éneddel, aki az OTP vitás szintet hozta nem volt lehetséges vitázni. Ellenben azzal, aki most vagy, azzal szívesen :-)

Névtelen írta...

Most "tanárbácsis" leszek :D
Tetszett az írás, szépen megfogalmaztad. :)
Én személy szerint nem nagyon szeretek vitatkozni, de szükség esetén én sem zárkozóm el egy könnyed vitától :)

Névtelen írta...

nuuuuuuuu. mivammá?

Névtelen írta...

Nincs nete