2008. január 2., szerda

Az EMK és a világom

Érdekes ez a helyzet, mivel több irányból is kaptam megjegyzéseket az "EMK, faszikám, EMK!!!" kommentemre. Ezért leírok most pár dolgot, hogy magam, és esetleg mások előtt is megvilágosítsam az EMK-hoz való viszonyomat.

Az EMK nem csodaszer. Sőt, mi több. Ha eredményeket akarsz elérni, jobb ha elfelejted az EMK-t. Senki nem állítja, hogy az EMK a leghatékonyabb módja annak, hogy eredményeket érj el. Amikor valaki rááll a lábadra a villamoson, mondhatod azt, hogy:

Zsiráf:
"Kérem, amikor rááll a lábamra, az nekem nagyon kellemetlen érzés, egy kicsit fáj is, pedig a konfortérzetemnek arra lenne szüksége, hogy kényelmesen állhassak lábamon, de egyedül, ezért kérem, hogy álljon egy kicsit odébb valamilyen irányba, hogy mind a ketten elférjünk."

Vagy mondhatod sakálban:
"Szálljon már le a lábamról, hé!"

Az egyikkel biztosítod, hogy a másik ember anélkül, hogy megsértődne kielégítse szükségleted, esetleg udvariasan elnézést is kér. A másik esetben meg egy enyhén minősítés szagú, elégtételt követelő, a másikat bűnbánatra szorító mondattal, kikényszeríted magadnak az igazad, ezzel kicsit alázatos helyzetbe hozva a másikat, ami később ellenszenvet szülhet az irányodban.
De az eredmény ugyanaz mindkét esetben. Az illető leszáll a lábadról. Melyik a hatékonyabb?
(Gyengébbek kedvéért a második, hisz kevesebb energia befektetéssel eléred a célod.
Még gyengébbek kedvéért, a kérdésem a hatékonyságra vonatkozott nem pedig az okozott kárra.)

Szóval aki léptem nyomon EMK-zni akar, annak csak rajta. Nagy népszerűségnek fog örvendeni, az biztos. A Sakálok szeretik az ingyen húst.

Az EMK nem arról szól, hogy olyanok legyünk tőle amilyennek mások látni akarnak minket, sem pedig arról, hogy még csak véletlenül se okozzunk károkat másoknak. Vannak olyan helyzetek amiket még a legvérmesebb EMK-sok sem tudnának feloldani fájdalom nélkül. Igény szerint írhatok ilyeneket.
Én személy szerint, az EMK-t arra használom, hogy ha valami olyan dolgot akarok elmondani ami nagyon érzékenyen érint engem, vagy ha mondandómmal a másik érzékeny területeit fogom érinteni, akkor EMK-ra váltok. Nem kizárólag a profit érdekében teszek így, hanem mert értékes számomra a kapcsolat is a másikkal, és így igyekszem azt védeni.

Amikor egy bejegyzésben annyit találok, hogy: "mi van? :)". Ráadásul ezt a Zolitól aki mellesleg idén lesz 25 (!) éve a barátom, azt gondolom, hogy megengedhetek neki egy kis fricskát, egy kis "faszikám" sakálkodással. Ezen Zoli nem fogja felkapni a vizet, egyrészt nem az a víz felkapós fajta (sicc megint sakál!), másrészt meg ismer annyira, hogy tudja, ha normálisan kérdez, normális választ fog kapni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

igaz, hülye kérdés - hülye válasz: erre nincs mentség, de EMK és EMK között van a faszikám... bár asszem megértettem. van valami baj, amit inkább zsiráfként mondanád el, de a sakálodat ez rohattul zavarja, és nem engedi. A cikk rövidségével egy sakál sikeredett. Igérem összekapom magam :-)

Névtelen írta...

Áhá, Most már értem! Egyébként veszem a lapot. ;) Ja és hogy szalad az idő! :)